İnsansız sistemler alanında, yenilikçi çözümler geliştiren bir teknoloji firması olan Otonom Teknoloji; sınır güvenliği, keşif ve gözetleme, haberleşme, arama-kurtarma ve tarım başta olmak üzere, pek çok uygulama için entegre çözümler sunuyor. Bu çözümlerden ikisi olan DORUK ve TETRON, Eurasia Airshow 2018’de, Türk ve dünya kamuoyunun ilgisine sunuluyor.
Farklı Taleplere Tek Merkezden Çözüm
Terzi usulü çalışan Otonom Teknoloji, insansız hava araçları ile ilgili geniş bir kütüphaneye, test ve deneme verilerine ve gelişmiş algoritmalar içeren analiz araçlarına sahip. Müşterilerinin ihtiyaçlarını dinleyen firma, bu ihtiyaçları, kendi oluşturduğu kütüphaneyi kullanan özel yazılım araçları ile analiz ediyor. Sonuçta, optimum hava aracının tasarım parametreleri ortaya çıkıyor ve müşteriye, bu özel aracı içeren sistem öneriliyor.
Otonom Teknoloji’nin çözümleri; hava aracının tedarikinden, algılayıcıları ve komuta kontrol sistemlerini içeren entegre çözümlerin tedarikine ve kiralama hizmetlerine kadar, müşteri taleplerine göre ölçeklenebiliyor. Talep eden kullanıcılara, sınır güvenliği gibi uygulamalarda, anahtar teslim çözümler sunuyor; ayrıca kiralama gibi talepleri de karşılıyor. Ürün ve çözümlerini, ömür devri yaklaşımı ile ele alan firma; geliştirmeden entegrasyona, kalifikasyondan kullanıcı eğitimlerine, bakımdan güncellemelere kadar her aşamada, kullanıcısı ile yan yana çalışıyor.
DORUK, deniz platformları üzerinden de havalanıp, tekrar demirleme istasyonuna çekilebileceğini ve üzerinde bulunduğu platforma, ufuk çizgisini çok daha öteye taşıyacak bir altyapı sunabileceğini, saha testlerinde ispatladı.
Otonom Teknoloji’nin sunduğu çözümlerin bir diğer önemli özelliği, herhangi bir ihracat kısıtlamasına tabi olmamaları. Dikey uzmanlaşma hedefi doğrultusunda Otonom Teknoloji, yetkin kadrosu ile DORUK ve TETRON’un da aralarında yer aldığı insansız hava aracı (İHA) çözümlerini, müşteri talepleri doğrultusunda, özgün olarak tasarlıyor ve üretiyor.
Otonom Teknoloji Kurucusu ve Genel Müdürü A. Nezir Ertürk, geldikleri noktayı şöyle özetliyor: “Otonom Teknoloji olarak, ‘Daha iyi bir dünya için, otonom sistem teknolojileri’ sloganı ile çıktığımız yolda, kendini ispat etmiş ürün ve çözüm ailelerimiz oluştu. Önümüzdeki dönemde, kendimizi, yurt içinde ve yurt dışında daha çok anlatacağız. İnsansız sistemler, potansiyeli hâlâ çok büyük bir konu ve Otonom Teknoloji olarak, bu alanda, dünyanın önde gelen çözüm merkezlerinden biri olmayı hedefliyoruz. Yenilikçi çözümlerimiz ile sizin yanınızda ve yakınınızdayız.”,
DORUK, dikey kalkış ve inişin yanı sıra güvenli uçuş yapabilmesini ve park edebilmesini sağlayan ve yine Otonom Teknoloji tarafından, hava aracına özel olarak tasarlanıp üretilen bir Mobil Demirleme İstasyonu’na sahip.
Yüksek İrtifa ve Uzun Görev Süresi için DORUK
DORUK, 10 m’den 40 m’ye kadar değişen farklı boylarda balonları içeren bir aerostat ürün ailesi. Taktik, Operatif ve Stratejik olmak üzere, üç kategoride çözümlerin yer aldığı DORUK ürün ailesinde, kullanıcının faydalı yük ve irtifa gereksinimleri doğrultusunda uyarlanabilen, farklı modeller yer alıyor.
DORUK, Otonom Teknoloji’nin, farklı görev yüklerine özel gondol tasarlama kabiliyeti sayesinde, çeşitli görevleri icra edebiliyor.
1.500 m’nin üzerinde irtifalara çıkabilen, 300 kg’ın üzerinde faydalı yük taşıyabilen ve 1 haftayı aşan sürelerde kesintisiz görev yapabilen DORUK’un su damlası şeklindeki gövde formu, rüzgârın saatte 80 km hızla estiği zorlu hava koşullarında bile hava aracının görev yapabilmesine imkân sağlıyor. DORUK, Otonom Teknoloji’nin, farklı görev yüklerine özel gondol tasarlama kabiliyeti sayesinde, çeşitli görevleri icra edebiliyor. Ayrıca, dikey kalkış ve inişin yanı sıra güvenli uçuş yapabilmesini ve park edebilmesini sağlayan ve yine Otonom Teknoloji tarafından, hava aracına özel olarak tasarlanıp üretilen bir Mobil Demirleme İstasyonu’na da sahip.
DORUK, Otonom Teknoloji’nin bir diğer ürünü olan OTONOM GCS yer istasyonu ile birlikte görev yapıyor. JAUS mimarisi ile uyumlu olan OTONOM GCS; entegre platform kontrolü; tek bir birimden, birden fazla platformun kontrolü; platform durum bilgisinin takibi; operatör uyarılarının üretilmesi ve gösterimi; entegre faydalı yük kontrolü; harita desteği, kayıt tutma ve değiştirilebilir kullanıcı arayüzü gibi kabiliyetlere sahip.
TETRON ile Döner Kanatlı İHA’lara Sınırsız Görev Süresi,
TETRON, seçilecek İHA’nın boyutlarına bağlı olarak, kısıtlı hacme sahip kara ve deniz araçlarına entegre edilebiliyor; araçlar hareket hâlindeyken ve dar alanlarda kullanılabiliyor.
TETRON yere bağlı insansız hava aracı (İHA) sistemi, döner kanatlı bir İHA’yı, kablo ile kompakt bir yer istasyonuna bağlı (Tethered) olarak görev yapabilir hâle getiren bir sistem olarak dikkat çekiyor. TETRON, seçilecek İHA’nın boyutlarına bağlı olarak, kısıtlı hacme sahip kara ve deniz araçlarına entegre edilebiliyor; araçlar hareket hâlindeyken ve dar alanlarda kullanılabiliyor. İhtiyaca uygun farklı döner kanatlı İHA’ların entegre edilebildiği sistemde, gücün kablo üzerinden İHA’ya iletilmesi sayesinde, görev süresi, İHA’nın bataryası ile sınırlı kalmıyor. İletişim de kablo üzerinden gerçekleştirildiğinden, başkaları tarafından dinlenemiyor ve karıştırılamıyor. Sivil havacılık otoriteleri, İHA’nın kablo ile yere bağlı olmasının sağladığı emniyet sayesinde, TETRON’un, sivil ve kontrollü hava sahasını kullanmasına daha kolay izin veriyor. TETRON da DORUK gibi, OTONOM GCS yer istasyonu ile birlikte görev yapıyor.
Otonom Teknoloji’nin TETRON için geliştirdiği vinç sistemi, İHA kablosunun boyunu, İHA’nın hareketlerine göre, otomatik bir şekilde ve güvenli olarak ayarlayabiliyor. Bu tür sistemlerin en kritik bileşeni olan bu mekanizma, firmanın, yere bağlı balon sistemleri alanındaki derin tecrübesi ile geliştirildi ve kendisini sahada ispat etti.